Alfabéta-díj 2024 Jelöltek

Az Alfabéta-díj előzsűrizése a héten lezárult és megszületett a döntés az idei Alfabéta-díj 5-5 jelöltjéről.

Az Alfabéta-díjjal a Magyar Képregény Szövetség az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el, tehát a 2023. január 1 és december 31 között megjelent művek voltak nevezhetők. A díjakat 2024. május 12-én az ELTE Gömb Aulában adjuk át a Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválon.

Mindenekelőtt szeretnénk gratulálni mindenkinek , aki 2023-ban elkészített egy képregényt. Pontosan tudjuk, hogy ez mennyi munkával és áldozattal jár. Örömmel nyugtázzuk minden évben, milyen szép számmal érkeznek nevezések. A két fő kategóriában összesen több mint 50 érvényes nevezés érkezett.

Az öt fős előzsűri döntése alapján az alábbi munkákat jelöljük KÉP-NOVELLA kategóriában az Alfabéta-díjra (abc-rendben):

• Apró és nagy dolgok (írta: Farkas Balázs, rajzolta: Korbuly Ági, megjelent: Átváltozások 1.)
  • Bébi (írta és rajzolta: Poór Dorottya, megjelent: Igaz történetek 1.)
  • A cirkusztanoda (írta és rajzolta: Cselőtei Zsófia Olga, megjelent önálló kötetként)
  • Itt hagytad nekem a zajt (írta és rajzolta: Lamm Lenke, megjelent: Átváltozások 2.)
  • Az utolsó járat (írta és rajzolta: Cselőtei Zsófia Olga és Radics Márton megjelent: Átváltozások 1.)

Az Alfabéta-díj jelöltjei KÉP-REGÉNY kategóriában (abc-sorrendben):

• Az Ezerfejű Történetei – A vadász (írta és rajzolta: Rédei Viktória, Gyuricza Márta)
  • Lyolyabi és Rizmiráng 2 (írta és rajzolta: Koska Zoltán)
  • Magyar Rocktörténet ’60-70 (írta: Kántor Mihály, rajzolta: Szabó Csaba, Fritz Zoltán)
  • Nem vagyok ideális (írta és rajzolta: Lamm Lenke)
  • A népet szolgáltuk (írta: Sinonimo, Levi, rajzolta: Terebesi Gyula)

Ahogy a díj szabályzatában olvasható, az Alfabéta-díj EXTRA kategória más logikát követ, mint hagyományos díjaink. Ennek a kategóriának az esetében nem állítunk jelöltlistát, hanem az előzsűri abszolút többsége szükséges ahhoz, hogy egy címet felterjesszen a kibővített zsűrinek, ahol szintén abszolút többség szükséges a díj odaítéléséhez.

A jelölteknek külön gratulálunk!

A díjakról egy 15 fős zsűri fog dönteni, a zsűri összetételét hamarosan ismertetjük.

Az előzsűri tagjai voltak: Kertész Sándor, Kránicz Bence, Scheirich Zsófia, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter.