Alfabéta-díj 2022

17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon átadtuk az idei Alfabéta-díjakat. A kép-regény kategória nyertese a

Kittenberger-sorozat harmadik része, A pokol kapujában.

Szerzői Somogyi György, Dobó István és Tebeli Szabolcs.

A kép-novella kategória nyertese a

Zoé és Pamacs kalandjai: Az aquincumi víziorgona szelleme

szerzői Hudra Móni és Oravecz Gergely. A rövid képregény az Óbudai Anzikszban jelent meg. A Magyar Képregény Szövetség díja a megelőző naptári évben, esetünkben 2021-ben megjelent képregényeket díjazza.

Cikkünk korábbi verziója az Alfabéta-jelöltekről

Az alábbi képregényeket jelöljük Alfabéta-díjra, melyet 2022. június 5-én a Dürer kertben adunk át a 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon:

Kép-regény kategória

• Eva – Hazatérés (Ghyczy Csongor, kiadó: Comicsmania)
  • Kate Kelly, a tettre kész hírvadász (Felvidéki-Skillman, kiadó: Kilencedik.hu)
  • Királyok és keresztek 3: Memento mori (Németh-Mészáros, kiadó: Képes Krónikák)
  • Kittenberger 3: A pokol kapujában (Tebeli-Somogyi-Dobó, kiadó: OneWay Média)
  • Tisza-tó: A zöld labirintus (Lakatos Botond, kiadó: We Love Tisza-tó)
  • A vízitündér lánya (Benczédi-Surducan, kiadó: Illustrart)

Kép-novella kategória

• Drakula + dripping (Halter András, megjelenés helye: Szépirodalmi Figyelő)
  • Hogyan lettem feminista? (Oravecz Gergely, megjelenés helye: Q KépregényÚjság)
  • Sum (Hollerbach Emil, megjelenés helye: Q KépregényÚjság)
  • Tudja az ördög! (Dudás Győző, megjelenés helye: Műút)
  • Zoé és Pamacs kalandjai: Az aquincumi víziorgona szelleme (Hudra-Oravecz, megjelenés helye: Óbudai Anziksz)

A zsűri tagjai

A jelöltekről az öt tagú előzsűri döntött, a díjakat pedig az alábbi tizenöt fős zsűri ítéli oda:

• Bayer Antal, műfordító, a Nero Blanco Comix kiadó vezetője, az előzsűri tagja
  • Farkas Dávid, a Kilencedik.hu szerkesztője, az előzsűri tagja
  • Fintor Gréta, Alfabéta-díjas képregényrajzoló
  • Frank Zita, a Vad Virágok Könyvműhely főszerkesztője
  • Fritz Zoltán, Alfabéta-díjas képregényrajzoló
  • Kleinheicz Csilla, író, műfordító, a Ciceró Könyvstúdió főszerkesztője
  • Koncz Ákos, a Fumax kiadó szerkesztője
  • Kránicz Bence, kritikus, egyetemi oktató, az előzsűri tagja
  • Molnár Gábor, Alfabéta-díjas képregényrajzoló
  • Oroszlány Balázs, műfordító, Alfabéta-díjas képregényíró
  • Sepsi László, író, műfordító
  • Sváb József, Korcsmáros Pál-díjas képregényrajzoló
  • Szabó Zoltán Ádám, a Kilencedik.hu szerkesztője, az előzsűri tagja
  • Szép Eszter, a MOME és a METU oktatója, a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál igazgatója, az előzsűri tagja
  • Tikos Péter, illusztrátor, a Magyar Képregény Akadémia volt elnöke

A díj szabályzata, tudnivalók

A Magyar Képregény Szövetség 2022. február 8 és 28 között várja a nevezéseket az Alfabéta-díjra. A jelöltek listáját április 8-ig tesszük közzé, a díjat a 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át 2022. június 5-én a Dürer kertben.

A Magyar Képregény Szövetség 2022-ben is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra. Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el. Három kategóriát hirdetünk:

„Kép-regény” kategória

A 2021. január 1. és december 31. között önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben megjelent művek nevezhetők. A nevezés további feltételei:

• A mű terjedelmének el kell érnie a 20 oldalt.
  • A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.
  • A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja a 30 darabot.
  • Korlátozott (100-nál alacsonyabb) példányszámú kiadvány esetében további feltétel, hogy legalább egy nagyobb képregényes rendezvényen szerzőjétől vagy kiadójától megvásárolható/beszerezhető legyen. Tekintettel a tavalyi járványhelyzetre, ezt a feltételt esetenként mérlegeljük.

Megjegyzés: 2023-tól a terjedelem alsó határát fel fogjuk emelni 20-ról 30 oldalra.

„Kép-novella” kategória

A 2021. január 1. és december 31. között  nyomtatott vagy online antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent, 20 oldalnál rövidebb képregények vagy képsorok. Szintén ebben a kategóriában nevezhetők azok az önálló kiadványként megjelent képregények, amelyek terjedelme nem éri el a 20 oldalt.

Alfabéta-díj extra

A zsűri fenntartja magának a jogot további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” vagy „kép-regény” kategóriába.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje

1 Nevezés

A műveket kiadójuk vagy készítőjük nevezheti az alfabeta@kepregenyszovetseg.hu címre küldött ímélben. A nevezési időszak 2022. február 8-tól február 28-ig tart.

A nevezés érvényességének feltételei
  • a képregény törzsadatainak megadása az ímélben: cím, kiadó, szerzők, terjedelem
  • csatolják vagy valamely fileküldő szolgáltatással elküldjék a teljes képregényt képernyőre optimalizált PDF formátumban.
  • Az ímél tárgyában kérjük feltüntetni, hogy melyik kategóriában nevezik a művet (kép-regény, kép-novella, extra).

A beérkezett nevezéseket három napon belül ímélben visszaigazoljuk.

2 Jelölés

A befutott nevezéseket áttekinti egy öttagú, kritikusokból álló előzsűri (Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter), és kategóriánként kiválaszt öt-öt művet, amelyet a teljes zsűri figyelmébe ajánl. Ezeknek a műveknek a listáját az előzsűri legkésőbb április 8-án nyilvánosságra hozza. Az esetleges „extra” díjak jelöléseit az előzsűri nem hozzá nyilvánosságra előzetesen.

3 Zsűrizés

Április 8 után az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a jelölt képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozza meg a döntését. „Kép-regény” és „kép-novella” kategóriában a zsűri a preferendum-módszert alkalmaz, amelynek értelmében minden zsűritag sorrendet állít fel az öt jelölt között: az első 5, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kap. A végeredményt a pontszámok összesítése adja meg.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy bármely kategóriában ne hirdessen díjazottat. Az esetleges „extra” díj(ak) kiadásáról a zsűri többségi szavazással dönt.

Az Alfabéta-díj(ak)at a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át. Az átadó tervezett időpontja 2022. június 5, helyszíne a Dürer kert.

Kérdések és válaszok

Mi számít magyar képregénynek?

Minden olyan magyar nyelvű (vagy szöveg nélküli) képregény, amely először Magyarországon jelenik meg.

• Nem számít magyar képregénynek az egy vagy több magyar alkotó részvételével külföldi megrendelésre, eredetileg más nyelven készült képregény utólagos magyarországi kiadása.
  • Nem számít magyar képregénynek magyar alkotó idegen nyelven készített képregénye, még akkor sem, ha elsőként Magyarországon jelenik meg.
  • Magyar képregénynek számít az olyan képregény, amely eredetileg magyar nyelven (is) készült, de csak egy külföldi kiadással párhuzamosan, vagy ahhoz közeli időpontban jelenik meg Magyarországon.

Mi számít újnak a „kép-regény” kategóriában?

Új kép-regénynek a 20 oldalt meghaladó képregények első, önálló nyomtatásbeli megjelenését tekintjük, akár teljes történet, akár egy sorozatnak egy hosszú, külön füzetben vagy kötetben kiadott epizódja.

Szerepelhet-e a „kép-regény” kategóriában olyan képregény, amelynek egy része vagy részlete már korábban nevezve volt Alfabéta-díjra?

Csak abban az esetben, ha a korábbi nevezéshez képest jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékben bővült teljesen új, korábban kiadatlan tartalommal.

Mit értünk képernyőre optimalizált PDF-fájlon?

A képregény legyen tisztán olvasható képernyőn, de ne legyen nyomtatható minőségű. Ez a képeknél 100-150 dpi-s felbontást jelent.

Hol találhat információt a korábbi díjazott képregényekről?

Az elmúlt évek díjazottjait itt találja.