Rólunk

A Magyar Képregény Szövetség egy civil társaság, amelynek tagjai az alábbi célokért dolgoznak:

• minél többen megismerjék a képregényt mint önálló művészeti ágat
  • változtassunk a képregényhez társított asszociációkon
  • megismertessük a kortárs magyar képregényt és alkotóit a közönséggel

A Magyar Képregény Szövetség tevékenységei:

• Rendezvényeket szervezünk.
    Május: Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál. December: Hungarocomix képregényvásár
  • Képregénykiállításokat szervezünk.
  • Támogatjuk magyar képregényalkotók részvételét nemzetközi eseményeken, kulturális intézetekkel együttműködve, különös tekintettel a szomszédos országokra.
  • Támogatjuk nemzetközi képregényalkotók részvételét magyar képregényes eseményeken.
  • Képregényekről ismeretterjesztő előadásokat tartunk kulturális intézményeknek, iskoláknak, üzleti partnereknek.
  • Képregényrajzoló gyakorlati foglalkozásokat tartunk.
  • Segítünk a közoktatásban a képregényeket tanító, a képregényeket az óráikba integráló tanároknak.
  • Részt veszünk a képregények tudományos tanulmányozásának előmozdításában.
  • Támogatjuk a képregény magyarországi intézményesülését.

Terveink:

• Portfóliószemle: a képregényalkotás iránt érdeklődő fiatalok és kezdő művészek segítése.
  • Pályázat képregényalkotóknak.

A Magyar Képregény Szövetség nem foglalkozik az alábbi képregényhez köthető feladatokkal:

• Gyűjtemények és hagyatékok értékbecslése.
  • Konkrét képregénypéldányok értékének megállapítása.

Sajtómegjelenések

2020

A képregényszerzők képesek voltak a kortárs vizuális kultúrába integrálni a Vízitündért – hangzik el Nemes Z. Márió méltatásában – „vagyis kapcsolatokat kiépíteni a kortárs rajzfilmek, meseábrázolások, fantasy képregények világával – és ezen belül, ennek tudatában alkottak kimagaslót a magyar mezőnyben. Ugyanakkor hűek tudtak maradni a tündérmese archaikus hagyományához, a folklórhoz és a mitológiához.”

A kulter.hu beszámolója a 2020-as Képregénydíjakról.

Az MR2 Petőfi TV riportja a 2019-es, öt napossá bővült Képregényfesztiválról.

Remélem, hogy ez a nagy teszt, amit az öt napos fesztivál jelent, hasznos dolgokat mutat meg magunknak magunkról. Mármint a képregényeseknek a képregényesekről. Leginkább talán az a kihívás, hogy a képregényolvasókat kimozdítsam otthonról, hogy ne csak a Dürer kerti egész napos programra jöjjenek el.

A jó csillagegyüttállást szeretnénk kihasználni – Interjú Szép Eszterrel a Budapesti Nemzetköz Képregényfesztivál szervezőjével .

Az MR2 Petőfi TV riportja a 2018-as Képregényfesztiválról.

2015

A fesztivál egyik legszórakoztatóbb momentuma az úgynevezett comic battle, vagyis a képregénycsata, amelyre most is nagyszámú közönség volt kíváncsi. A megmérettetés során ismert hazai és külföldi képregényrajzolók rögtönöztek két szösszenetet megadott fordulatok mentén, majd a közönség ovációja döntötte el, melyik csapat győzzön.

Klacsmann Borbála beszámolója a Képregényesztiválról a kulter.hu-n.
Fritz Zoltán interjú, tanácsokkal arról, hogyan kell három panelben képregényezni.

Az Ekultúra videósorozata a fesztiválról.

2010

A szakmai előadások keretében először az európai körútjának részeként Budapestet is útba ejtő, „indiai Walt Disney”-ként aposztrofált Pran Kumar mesélt az indiai képregényipar helyzetéről és az általa megteremtett képregény-karakterről, ami legalább olyan mély hatást gyakorolt az indiai átlagemberek életére, mint Mickey egér az amerikaiakéra.

“Határok nélkül” – Nagy Krisztián írása a litera.hu-n.

Van egy öt-tízezres réteg, amelynek hozzátartozik a kultúrájához a képregényolvasás, -vásárlás, de akik ma tinédzserek, nem találkozhattak ezzel a médiummal, mivel a kétezres évek elején alig jelent meg itthon képregény.

Dani Áron beszámolója a közös Hungarocomix + Animekarácsony rendezvényről.

2009

Rutinos képregényfesztiválosként már tudjuk, hogy míg a Hungarocomixot a karácsonyi bevásárlási őrület uralja, a Képregényfesztivál inkább az egész napos rajzprogramokról, és az Erzsébet téri medence melletti olvasgatásról szól. Meg persze a külföldi sztárvendégekről.

Szűcs Gyula beszámolója a Képregényfesztiválról a Könyves blogon.

2008

A rendezvény idei díszvendége a holland Marcel Ruijters, akinek ez alkalomra Dante Isteni színjáték-ának első része (Pokol) alapján készített képregénye (Inferno, magyarul: Pokoli színjáték) meg is jelenik a Nyitott Könyvműhelynél. Ruijters megőrizte az eredeti dantei szerkezetet, bár a történetet kissé lecsupaszította, a képregény nyelvéhez igazította, és nem kevés humorral, különleges utalással szőtte át.

Beszámoló a Negyedik Magyar Képregényfesztiválról az origo.hu-n.

2007

Az igazi rajongók már hetek óta fenhetik a fogukat Scott McCloud amerikai rajzoló Understanding Comics című, képregényről szóló képregényének várva várt magyar kiadására.

Beszámoló a Harmadik Magyar Képregényfesztiválról az origo.hu-n.

2005

Szombaton rendezi meg az első magyar képregényfesztivált Budapesten a Magyar Képregénykiadók Szövetsége. A fesztivállal a kiadók célja, hogy végre itthon is önálló művészeti ágként ismerjék el a képregényt. A rendezvényen kapható lesz a többek a Sin Cityt is tartalmazó Fekete-Fehér Képregényantológia első kötete, a XIII című francia képregény és a Pulitzer-díjas Maus.

Beszámoló az Első Magyar Képregényfesztiválról az origo.hu-n.