Programok a Hungarocomixon

Rákosi Mátyás, Toldi, és mindenféle rémségek is felbukkannak azokban a képregényekben, melyeket magyar alkotók készítettek 2022-ben. A Hungarocomix képregényvásáron a legújabb magyar kiadványoké a színpad!

December 10-én tartjuk a legnagyobb karácsony előtti képregényvásárt, a Hungarocomixot. Gyere 10 és 16 óra között a Cinema Hallba! A belépő 800 forint lesz. A facebook- eseményünkben és a honlapunkon is tájékozódhatsz az árusítók listájáról.

PROGRAMOK

11:30 – 12:00 Rémségek és boszorkányok: A 5Panels új antológiái

Képregényt írni és rajzolni többnyire magányos elfoglaltság, amelyhez a hosszútávfutók eltökéltsége és a gyerekek nyitottsága egyaránt szükséges. Egyáltalán nem meglepő, hogy a képregényalkotók csoportokba szerveződnek, ahol inspirálják és támogatják egymást. A 5Panels csoport rendszeresen jelentkezik antológiákkal, most ősszel pedig két válogatásuk is megjelent: a Coven (szerkesztette Pádár Ádám és Ghyczy Csongor) és a Rémképmesék (szerkesztette Molnár Gábor és Nagy Marci). A kötetek koncepciójáról és a tartalomjegyzékben fellelhető új és régi nevekről a szerkesztőkkel és Szebeni Péterrel, a 5Panels csoport vezetőjével Szép Eszter beszélget.

12:00 – 12:30 „A Tréfamesterek nem viccelnek”

Az irodalmi, mitológiai és filmes utalásokkal átszőtt Tréfamesterek című képregény a hidegháború korszakában játszódik Magyarországon. A fiktív szereplők mellett olyan történelmi alakok tűnnek fel lapjain, mint Rákosi Mátyás, Péter Gábor, Kádár János vagy éppen Sztálin és Truman.  A regény hosszúságú műről, mely kilenc év alatt készült el Pólik József, a szerző számol be, akivel Mráz István beszélget.

12:30 – 13:00 Inspirációk a Toldihoz

Toldi – A malomkő árnyéka című képregény a Papírmozi kiadó első megjelenése. A kiadó alakulásáról és a Toldi című műről, a filmes és képzőművészeti hatásokról, inspirációkról Márok Attilával Mayer Roland beszélget.

13:00 – 13:30 1241 – Farkasnak foga közt

A „Precíz bohém”, Zórád Ernő, a magyar képregény egyik legnagyobb alakja, akinek utolsó tanítványa, Pásztor Tibor fekete-fehér rajzaiból Várai Artúr és Lakner Gizi színező egy történelmi képregényt alkotott, ami a készülő magyar-angol-ausztrál film, az 1242 – A Nyugat kapujában előzménytörténete is egyben. A képregényről és az alkotói folyamatokról Pásztor Tiborral és Várai Artúrral Mészáros János beszélget.

13:30 – 14:00 Hosszú az út hazáig

Brazilt idei első képregényéről és a munkafolyamatról kérdezi Mészáros János. Olyan kérdéseket boncolgatnak, hogy milyen egy filmrendezővel együtt dolgozni, mennyiben más a Hosszú az út, mint a Seuso vagy a Kittenberger, és hogyan kell sikeresen kezelni a konfliktusokat a szerkesztő, forgatókönyvíró és a rajzoló között? Vendégünk még Szilágyi Andor filmrendező, a Hosszú az út ötletgazdája.

14:00 – 14:30 Éves összefoglaló – kiadói tervek

Kerekasztal-beszélgetés a Kingpin, a Képes Krónikák, a Pesti Könyv, a Képes Kiadó és a Vad Virágok kiadók vezetőivel. Moderál: Demus Zsófia

One thought on “Programok a Hungarocomixon

Comments are closed.