Alfabéta-díj 2023: A legjobb képregényeket keressük

Az Alfabéta-díjjal a Magyar Képregény Szövetség az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el, tehát a 2022. január 1 és december 31 között megjelent művek nevezhetők.

FRISSÍTÉS: A nevezettek listáját itt találod.

Az alábbi két kategóriában várjuk a nevezéseket február 6 és február 16 között:

„Kép-regény” kategória

A kép-regény kategórában olyan képregények nevezhetők, amelyek:

• Önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben jelentek meg.
  • A mű terjedelme eléri a 20 oldalt.
  • A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.
  • A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja az 50 darabot.
  • A képregény 2022. január 1. és december 31. között jelent meg.
  • A nevezésnél kulcsfontosságú szempont a mű elérhetősége. Ennek jegyében nem kötelező, de ajánlott ingyenes ISBN (vagy ISSN) szám beszerzése az Országos Széchényi Könyvtártól.

Alfabéta-díj extra

A zsűri fenntartja a jogot a kép-regény kategória mellett további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” kategóriába. Az Alfabéta-díj extra kategóriába tartoznak azok a 2022. január 1. és december 31. között megjelent képregények, melyek:

• nyomtatott vagy online antológiákban megjelent képregények vagy képsorok
  • magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent rövidebb képregények vagy képsorok
  • az egyéni és kollektív gyűjteményes kiadások
  • webképregények és Facebookon és Instagramon megjelent képregények
  • valamint az olyan, önálló kiadványként megjelent képregények, amelyek nem teljesítik a „kép-regény” kategória terjedelmi vagy terjesztési feltételeit.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje

Nevezés

A műveket kiadójuk vagy készítőjük nevezheti az alábbi nyomtatvány kitöltésével. A nevezési időszak 2023. február 6-tól február 16-ig tart.

A nevezés érvényességének feltételei mindkét kategóriában:

• Hiánytalanul kitöltött nevezési űrlap
  • A nevezés akkor érvényes, ha tartalmazza a teljes képregényre mutató letöltő linket. A művet képernyőre optimalizált PDF formátumban kell beküldeni.
  • A nevezés akkor érvényes, ha tartalmazza, hogy milyen csatornákon keresztül szerezhető be a mű (képregényes rendezvények, könyvesboltok, újságárusok, alternatív terjesztők, saját vagy egyéb webshop).

Jelölés

A jelölt művek listáját március 15-ig hozzuk nyilvánosságra.

• A befutott nevezésekből egy öttagú, kritikusokból álló előzsűri áttekinti. Az előzsűri tagjai: Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter.
  • Az előzsűri a „Kép-regény” kategóriában kiválaszt öt művet, amelyet a teljes zsűri figyelmébe ajánl. Ezeknek a listáját az előzsűri legkésőbb március 15-én nyilvánosságra hozza.
  • Az előzsűri tesz javaslatot az Extra kategória jelöltjére vagy jelöltjeire is, de jelöléseit az Extra kategória esetén nem hozza előzetesen nyilvánosságra.

Zsűrizés

• Az előzsűri kiegészül meghívott tagokkal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a jelölt képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozza meg a döntését mindkét meghirdetett kategóriában.
  • „Kép-regény” kategóriában a zsűri a preferendum-módszert alkalmaz, amelynek értelmében minden zsűritag sorrendet állít fel az öt jelölt között: az első 5, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kap. A végeredményt a pontszámok összesítése adja meg.
  • Az esetleges „extra” díj(ak) kiadásáról a zsűri többségi szavazással dönt. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy bármely kategóriában ne hirdessen díjazottat.

Az Alfabéta-díj(ak)at hagyományosan a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át a Dürer Kertben. Az átadó tervezett időpontja 2023. május 14.

Kérdések és válaszok

Mi számít magyar képregénynek?
  • Minden olyan magyar nyelvű (vagy szöveg nélküli) képregény, amely először Magyarországon jelenik meg.
  • Nem számít magyar képregénynek az egy vagy több magyar alkotó részvételével külföldi megrendelésre, eredetileg más nyelven készült képregény utólagos magyarországi kiadása, még abban az esetben sem, ha más nyelven korábban nyomtatásban nem, hanem csak elektronikus formátumban jelent meg.
  • Nem számít magyar képregénynek magyar alkotó idegen nyelven készített képregénye, még abban az esetben sem, ha elsőként Magyarországon jelenik meg.
  • Magyar képregénynek számít az olyan képregény, amely eredetileg magyar nyelven (is) készült, de csak egy külföldi kiadással párhuzamosan, vagy ahhoz közeli időpontban jelenik meg Magyarországon.
Mi számít újnak a „kép-regény” kategóriában?
  • Új kép-regénynek a 20 oldalt meghaladó képregények első, önálló nyomtatásbeli megjelenését tekintjük, akár teljes történet, akár egy sorozatnak egy külön füzetben vagy kötetben kiadott epizódja.
Szerepelhet-e a „kép-regény” kategóriában olyan képregény, amelynek egy része vagy részlete már korábban nevezve volt Alfabéta-díjra?
  • Csak abban az esetben, ha a korábbi nevezéshez képest jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékben bővült teljesen új, korábban kiadatlan tartalommal.
Mit értünk képernyőre optimalizált PDF-fájlon?
  • A képregény legyen tisztán olvasható képernyőn, de ne legyen nyomtatható minőségű. Ez a képeknél 100-150 dpi-s felbontást jelent.
Mi az ISBN/ISSN, és miért ajánlatos igényelni?

Az ISBN a könyveket és más egyedi kiadványokat, az ISSN a periodikákat és sorozatokat azonosító nemzetközi szabvány, amelyet a könyvszakma számos területén használnak. Igénylése ingyenes, de feltétele hat kötelespéldány eljuttatása az OSZK-nak, amely kölcsönözhetővé/helyben olvashatóvá teszi a kiadványt. Az ISBN-nel lehet továbbá azt is igazolni, hogy a kiadvány gyártása és terjesztése során jogosult a kedvezményes, 5 százalékos ÁFA-fizetésre. Számos terjesztőnél az átvétel feltétele a kiadványt azonosító vonalkód, amelyet szintén az ISBN-ből lehet generálni.