ZENE, IMPRÓ ÉS KÉPREGÉNY
A KÉPREGÉNYFESZTIVÁLON MÁJUS 14-ÉN

Nagykorú a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál!

A 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált május 10 és 14 között tartjuk. Május 14-én a Dürer Kertben képregény találkozik zenével. Izgalmas, inspiráló kölcsönhatásokra számíthatunk!

Május 14. vasárnap, 14:15-től a Dürer Kertben

Joonas Sildre és Iamyank Arvo Pärtről

Tökéletes hang vagy tökéletes csend? Arvo Pärt örökségéről beszélget az észt képregényalkotó Joonas Sildre és a magyar elektronikus zenész Iamyank. Hogyan reagál egy grafikus és egy zenész Pärtre? Hogyan fejezik ki Pärt hatását képekkel és más stílusú zenékkel?

A beszélgetés résztvevői: Joonas Sildre, aKét hang között: Arvo Pärt zenei útkeresései című képregény alkotója, valamint Iamyank, a posztmetál kísérletező. Moderál Mráz István, A képregények titkos élete podcast házigazdája.

A Facebook-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/622852296324847

A KÉPREGÉNYRŐL

A Két hang között képregény Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző alkotói filozófiáját és egy szovjet-típusú diktatúrában leélt, hányattatott életét mutatja be. Így írt róla Szép Eszter a 168 órában:

“Pärt őszinte lelkiismereti vívódását és kompromisszummentességre törekvését a képregény olyan módon mutatja be, hogy a bőrünkön érezzük minden egyes lejegyzett hangjegy súlyát, értékét és gondolati telítettségét. Ahogy haladunk az életrajzban, még az egyes hangjegyek politikai tétjét is átérezzük. A képregény vizuális nyelve Pärt zenéjének letisztultságát igyekszik visszaadni, sikerrel. A csúcspontját jelentő hosszabb gondolatfolyamban, amelyben Pärt zenei elvei kerülnek megfogalmazásra, a képregény egyre absztraktabbá váló vizualitása kíséri az elvont mondatokat. […] Az, hogy ezek a mondatok nem válnak üres hűtőmágnes-bölcsességekké, Pärt hiteles zenéje mellett a képregény vizualitásának is köszönhető.”

Május 14. vasárnap, 15.30-tól a Dürer Kertben

IMPRO: Képregényművészek feat. Zságer Balázs

Képregényművészek impróznak Zságer Balázs szettjére, Zságer Balázs imprózik a kacskaringózó vonalakra és színekre. A kivetítőn tollak, kezek, figurák, benyomások.

Rajzolnak:

László Márk vs Németh Gyula
Tóth Luca
Futaki Attila
Benczédi Anna Júlia
Erhardt Domonkos
Nagy Zoé vs Lamm Lenke

BIÓK:

László Márk — a Hellboy és A kisfiú és a szellembohóc rajzolója, Korcsmáros Pál-díjas képregényalkotó;

Németh Gyula — a francia Pitcairn-sorozat rajzolója, illusztrátor, Korcsmáros Pál-díjas képregényalkotó;

Tóth Luca — animációs filmrendező, zine és képregényalkotó, a The Age of Curious, a Superbia, és a Mr. Mare című nemzetközi fesztiválokon debütáló animációs filmek rendezője;

Futaki Attila — képregényalkotó, A kivarrt c. idén Alfabéta-díjra jelölt képregény, valamint A Puskás! és a Budapest angyala rajzolója. A Percy Jackson és a Severed amerikai sorozatok rajzolója. Legújabb projektje a francia Movie Ghosts.

Benczédi Anna Júlia — A Vízitündér képregények rajzolója, Alfabéta-díjas képregényalkotó és illusztrátor;

Erhardt Domonkos — képregényalkotó és animációs filmrendező, a Piros Stúdió társalapítója, Szemem sarka című MOME diplomafilje a 2023-as Berlinale Generation 14plus szekciójának különdíját kapta;

Nagy Zoé — a MOME ANIM MA hallgatója, harmadik helyezett lett a 2023-as Fumetto képregénypályázaton;

Lamm Lenke — a MOME Grafika BA hallgatója.

Zságer Balázs — elektronikus zenész, kiadóvezető, producer.

A Facebook-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/728885605377820