15. Szegedi Képregényfesztivál

A hétvégén kerül sor a 15. Szegedi Képregényfesztiválra, amelyen szokás szerint részt vesz számos tagunk szervezői, előadói vagy kiadói színekben. Alábbiakban közöljük a fesztivál részletes ajánlóját.

A 15. éve megrendezésre kerülő fesztivál megérte a kamaszkort. Ennek a jeles alkalomnak a megünneplése kapcsán a Somogyi-könyvtár valamennyi közösségi tere megtelik képregényes alkotókkal, a képregények iránt érdeklődő közönséggel.

Előadások
Az idei fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa. A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatják meg az érdeklődők egy kerekasztalbeszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A beszélgetés meghívott vendégei Bán János, Mészáros János és Márok Attila, beszélgetőtársuk pedig Kertész Sándor lesz.
Bayer Antal fordító, szakíró, képregénykutató segítségével bepillanthatnak a francia történelmi képregények hazánkban kevésbé ismert világába is. Visszatérő vendégként hallhatnak izgalmas eszmefuttatást Róka László pszichoterapeutától a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. A könyvtár épülete előtt pedig a nap folyamán élőben is rácsodálkozhatnak, hogy hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn, vagy tornákon? Erre keresik a választ az Ars Ensis oktatói és kutatói, akik a XIV.-XIX. századokból ránk maradt kéziratok, vívókönyvek, és régészeti leletek alapján igyekeznek újjáéleszteni a kard művészetét. Dunai Tamás Lehet-e hiteles egy történelmi képregény? címmel hozza el előadását. Mit tehet a szerző, ha mégis megtörtént eseményeket jelenítene meg egy képregény lapjain?
A történelmi képregényeket górcső alá vevő fő témavonulat mellett könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg a szervezők a magyar képregény elmúlt 150 évéről. Kertész Sándor “Buborékban beszélők” című – idén megjelent – könyvéről a szerzővel Bán János író, újságíró beszélget majd.
A résztvevők hallhatnak még a lengyel képregények gazdag zenei világáról is Kellermann Viktória előadásában, valamint bemutatkozik az SZTE JGYPK Rajz- művészettörténet tanszékének képregény/illusztrátor képzése is.
A tavaly – Váradi Gábor interpretálásában – elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal mesterséges személyekről lesz szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.
A fesztivál kiemelt alkotóvendége az idén Szendrei Tibor grafikusművész lesz. Szendrei Tibor neve ismerősen cseng a hazai és a külföldi fantasztikum rajongói körében. Fantasy és sci-fi festményei, borítóképei rangosabbá teszik a kötetet, amelyre rákerülnek. Rajongótábor várja az újabb és újabb kiadásokat, képeit lelkes fanatikusok gyűjtik. Könyvborítók mellett kártyatervek és képregények alkotója, valamint több regény és mese illusztrálása is a nevéhez kötődik. A 80-as évek második felétől napjainkig készít képregényeket, így többek között a Seuso mozaik című, nagysikerű képregény római korban játszódó fejezetének képi megálmodója. Legfrissebb művét, amely Intuíciók – Fantázia és fantasztikum címmel jelent az alkotó a helyszínen dedikálja is.

Egyéb programok
A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők baráti társasággal, vagy akár egyedül is kipróbálják a Somogyi-könyvtár saját fejlesztésű, óriás, képregényes társasjátékát, vagy az óriásira kinagyított képregénypaneleket közösen kiszínezzék.
Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. Immár második éve kerül sor a workshopra a könyvtár 3. emeletén. Idén 14 és 17 óra között Förgeteg Gáborral, Antal Beátával és Németh Alexandrával, valamint Márok Attilával alkothatnak együtt az érdeklődők.

Vásár
A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Kiállítások
A 15. Képregényfesztivált több kiállítás kíséri. A Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében, a központi lépcsőházban és alagsori klubban a Buborékban beszélők – A magyar képregény 150 éve című kiállítást tekinthetik majd meg. A magyar képregény 150 évét bemutató kiállítás nagyobb egységekre bontva mutatja be a hazai alkotók munkáit látványos installációkon keresztül, kitérve a képregény és az animációs film kapcsolatrendszerére is. Rőczei Györgyre, az idén elhunyt képzőművészre, a hazai underground képregény egyik ősatyjára emlékeznek majd egy exkluzív emlékkiállítás keretében, amelyben láthatóak lesznek képregényei, eredeti oldalak és egyéb grafikai munkái.
A Gyermekkönyvtárban pedig Asterix 36. – Az eltűnt papirusz címmel a Móra Könyvkiadó vendégkiállítása lesz látható. Az eltűnt papirusz című kötet alapján készült tablókon skiccek, vázlatok és karaktertervek mentén elevenedik meg egy képregény születése. A Gyermekkönyvtárban a játékos kedvű látogatókra is gondoltak egy Asterixhez és Obelixhez kapcsolódó játékkal: a Móra Könyvkiadó és az Alliance française jóvoltából időutazó barátaink szeretettel várnak mindenkit és remélik, hogy ezúttal is méltó és harcos rebellis társakra találnak a Képregényfesztiválra érkezők soraiban.
A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Förgeteg Gábor grafikus, író, amatőr alkotó Mesék a Kozmoszból címmel kapcsolódik a fesztiválhoz.
A fesztiválon jelen lévő alkotók és szerzők igény esetén dedikálnak is.

További infó
Részletes programért – időrendi bontás, részletes ismertetők, bemutatozások – katt ide!
Facebook esemény